Vleermuiskasten in Hellevoetsluis om eikenprocessierups te bestrijden.


Op verschillende locaties, waaronder de Groeneweg, zijn de afgelopen week verschillende vleermuiskasten opgehangen.  Dit omdat vleermuizen, maar ook zangvogels en sommige insecten de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn. De Fa. Verheij Intergrale groenzorg hebben ook één van deze vleermuiskasten gesponsord. Want ze vinden het juist als groenaannemer belangrijk dat de eikenprocessierups ook op een natuurlijke manier wordt bestreden aldus uitvoerder Dennis Blokland.

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups komt voor in delen van Europa en Azië. Het leefgebied bestaat uit streken waar eikenbomen groeien. De volwassen vlinder is vrij onopvallend, hij heeft bruine voorvleugels en lichtere achtervleugels. De lichaamslengte is ongeveer veertien tot zeventien millimeter, vrouwtjes worden iets groter dan de mannetjes. De vlinder is voornamelijk bekend door de rups, die net zoals de volwassen vlinder eikenprocessierups wordt genoemd. Het dier overwintert in het ei-stadium en wordt in het voorjaar actief.

De rups is behaard en een deel van de beharing bestaat uit zogenaamde brandharen. Deze worden gebruikt ter verdediging tegen vijanden zoals insectenetende zoogdieren. Als de rupsen of het nest waarin ze zich bevinden of bevonden wordt verstoord, worden de microscopisch kleine brandharen afgegeven aan de lucht. Deze kunnen hevig irriterende ontstekingsreacties aan huid en slijmvliezen veroorzaken. Als de haren worden ingeademd kan dit in extreme gevallen levensbedreigend zijn. Ook huisdieren zoals honden en vee kunnen nadelige gevolgen ondervinden als ze in contact komen met de rupsen. De eikenprocessierups wordt daarom als een plaaginsect beschouwd.

Foto’s: Fa. Verheij

Nu de scholen dicht zijn en de landelijke Opschoondag op 21 maart niet doorging, zijn er veel mensen en kinderen die toch graag een bijdrage willen leveren aan een schoner Hellevoetsluis. Loopt u deze dagen ook wat vaker een rondje en wilt u gelijk de natuur een handje helpen, vraag dan een grijper aan via info@kleurrijkbuiten.nl. Maar houdt u wel aan de richtlijnen van 1,5 meter afstand tot anderen.