Drijvende zonnepanelen te water in Heliushaven


De gemeente Hellevoetsluis werkt samen met (inter)nationale en lokale partners aan het verduurzamen van de havens. Op verschillende locaties worden pilots gerealiseerd met als doel om de haalbaarheid van innovatieve toepassingen te onderzoeken. Vandaag is gestart met de pilot ‘drijvende zonnepanelen’ in de jachthaven Marina Cape Helius.

Drijvende zonnepanelen bieden een mooie oplossingen waar ruimte op land beperkt beschikbaar is. Marina Cape Helius wil graag zelf duurzaam elektriciteit opwekken, maar het dak van het clubhuis is erg klein. In het noordelijke deel van de haven is daarentegen ruimte over; dit deel van de haven is erg ondiep en daarom minder geschikt voor het gebruik voor boten. Daar zijn nu 80 drijvende zonnepanelen geplaatst.

De innovatie van drijvende zonnepanelen zit in eerste instantie in de drijfconstructie. De leverancier (Sunfloat) gebruikt een systeem dat zich kenmerkt door een zeer open structuur. Hierdoor kan lucht en licht vrijelijk in het water onder de constructie komen waardoor het waterleven niet verstoord wordt. De drijver en het frame zijn stevig en eenvoudig te recyclen. De zonnepanelen zelf zijn dubbelzijdig, waardoor het zonlicht van beide kanten benut kan worden. In combinatie met de natuurlijke koeling van het water kunnen de glas-glas panelen daarmee relatief meer elektriciteit opwekken dan op land.

Met de installatie van 80 drijvende zonnepanelen (345 Wp per stuk) wordt jaarlijks een energieopbrengst van 27.000 kWh verwacht, ongeveer 20% van het elektriciteitsverbruik in de jachthaven. Dit bespaart 18 kiloton CO2. De keuze voor leverancier Sunfloat is tot stand gekomen via aanbestedingsprocedure, waarbij is beoordeeld op energieopbrengsten en prijs, maar ook materiaalgebruik, invloeden op de omgeving en ondersteuning.

Het project Ports Energy and Carbon Savings (PECS) / Duurzaamheidsimpuls havengebied Hellevoetsluis wordt gefinancierd door het Interreg Twee Zeeën Programma 2014 – 2020 van de Europese Unie en door de provincie Zuid-Holland via de landschapstafel Voorne-Putten.

Foto: Gemeente Hellevoetsluis