Gemeente Hellevoetsluis roept op om bedrijfs-AED buiten te hangen


Op dinsdag 22 oktober onthulde het college van burgemeester & wethouders de AED aan de buitenkant van het gemeentehuis. Door de AED buiten te hangen is hij dag en nacht bereikbaar voor burgerhulpverleners. De gemeente hoopt dat andere organisaties en bedrijven dit voorbeeld volgen want een AED kan letterlijk het verschil betekenen tussen leven en dood. 

Bedrijfs-AED? Hang hem buiten!

Per jaar krijgen 1 op de 1000 inwoners in Nederland een hartstilstand. De kans om een hartstilstand te overleven, is groter als een slachtoffer binnen 6 minuten wordt gereanimeerd. AED’s zijn een belangrijk hulpmiddel bij reanimaties. Een AED die in buurt hangt, helpt om snel hulp te kunnen verlenen. Een AED aan de buitenkant van het gemeentehuis is één van de stappen om ervoor te zorgen dat in Hellevoetsluis meer AED’s snel bereikbaar zijn. De gemeente hoopt dat andere organisaties en bedrijven dit voorbeeld volgen en hun AED ook buiten hangen. 

Inwoners zetten zich in voor buurt-AED

Een ander goed voorbeeld zijn de Buurt-AED acties. De Hartstichting roept buurtbewoners op om samen hun buurt veiliger te maken, door samen een AED aan te schaffen en die te registeren bij het reanimatieoproepsysteem van HartslagNu. Via het platform BuurtAED.nl kunnen inwoners en organisaties een actie starten om samen met bijvoorbeeld de buurt, wijk, school een Buurt-AED te kopen. Zo zijn er al een aantal succesvolle acties in Hellevoetsluis geweest. Stichting AED-hulpverlener.nl zet zich als stichting in voor een ‘hartveilig’ Hellevoetsluis en streeft naar volledige AED dekking. Zij zijn betrokken bij een aantal Buurt-AED acties en kunnen hier ondersteuning in bieden. Wilt u een actie starten en heeft u daar ondersteuning bij nodig, de stichting is te bereiken via het mailadres hellevoetsluishartveilig@hotmail.com

Zelf burgerhulpverlener worden?

Een buurt-AED mag vaak alleen gebruikt worden door mensen die opgeleid zijn om te reanimeren. Daarom is het belangrijk dat er voldoende mensen zijn die hem mogen gebruiken en aangemeld zijn om opgeroepen te worden als er een melding van hartfalen komt. Iedereen vanaf 18 jaar kan leren reanimeren door hiervoor een cursus van ongeveer vier uur te volgen. U wordt dan burgerhulpverlener. Als u bent opgeleid, kunt u zich aanmelden bij HartslagNu. HartslagNu is een systeem dat gebruikt wordt door de meldkamer van de ambulancedienst. De meldkamer kan u dan oproepen als iemand in uw buurt een hartstilstand krijgt.

Om ervoor te zorgen dat in Hellevoetsluis een goede dekking van AED’s komt, nam de gemeenteraad eind 2018 een motie aan waarin wordt verzocht om een 6 minuten zone te garanderen. Het stimuleren van buiten-AED’s door organisaties, bedrijven en buurtbewoners en aandacht vragen voor het belang van burgerhulpverleners zijn stappen om steeds meer AED’s in Hellevoetsluis te krijgen.

Foto: Gemeente Hellevoetsluis
Het college van B&W onthullen samen met twee initiatiefnemers: Marjan Peelen en Joop Reichardt de AED aan de achterkant van het gemeentehuis.