Samen voor een plasticvrij Haringvliet


Plastic afval in zee verminderen en zwerfafval voorkomen op het strand van Hellevoetsluis.

 

Op zee worden grote hoeveelheden zwerfafval en plastic soep aangetroffen. Een van de belangrijkste veroorzakers van de plastic soep is het zwerfafval dat van het land via de rivieren in zee terecht komt. Het verminderen van zwerfafval is daarom ontzettend belangrijk. Het opruimen van afval (door vrijwilligers) langs oevers en stranden helpt enorm. Ook op het Quackstrand van Hellevoetsluis kunnen wandelaars nu ‘aan de bak’!

 

Wandelaars op het Quackstrand kunnen tijdens hun wandeling afval verzamelen en meenemen. Ze kunnen het afval kwijt daarna in de grote Jutbak die op het strand is geplaatst. Deze kist wordt regelmatig door Staatsbosbeheer geleegd.

 

Zwerfafval verzamelen

Tijdens de laatste Wereldhavendagen in Rotterdam maakten een groep van klusmannen en vrijwilligers, op initiatief van Rijkswaterstaat en verschillende partijen, 20 jutbakken van Stellendamse pallets, bestemd voor het Haringvliet en Rotterdams Havengebied. Tijdens het Haringvlietweekend in september 2017 is als “proef” gestart met een bak op het Quackstrand van Hellevoetsluis. Het doel is om zoveel mogelijk burgers en inwoners langs het Haringvliet bewuster en in een actie-modus krijgen om plastic afval te verminderen en zwerfafval te voorkomen. Het lijkt te werken:  reguliere wandelaars en hondenbezitters gebruiken de bak graag om de continue stroom van afval langs de vloedlijn, strand en duinen in te doen.

 

Wethouder van Hellevoetsluis Marja Roza: “We kennen allemaal de beelden van de plastic troep midden in de oceanen. Dat lijkt ver van ons bed, maar het begint juist hier. Bij onze oevers en stranden. Met elkaar moeten we niet alleen voorkomen dat afval ontstaat, maar er ook voor zorgen dat het zwerfafval niet in het water terecht komt!”

 

Samenwerking

Langs de Nederlandse kust staan al 100 van zulke Jutbakken onder de noemer ‘Doe mee verlos de zee’. Dit burgerinitiatief krijgt veel navolging en ook andere organisaties wilden er mee aan de slag. Rijkswaterstaat heeft het onderwerp “Plastic Soep” samengebracht bij de doelen van de Landschapstafel Haringvliet, waar de Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer, gemeente Hellevoetsluis, Goeree-Overflakkee, IVN, Provincie Zuid-Holland positief bij betrokken zijn. Daarnaast worden andere initiatieven daarin meegenomen. Zo ook de Afvaltas, een idee van de Raad van Kinderen. Samen met het Penta College Hellevoetsluis en VanDeBouwplaats zijn er afgelopen maanden 1000 Afvaltassen gemaakt om auto’s schoon te houden en om te gebruiken tijdens een juttocht naar plastic afval.

 

De samenwerking in het Haringvliet gaat door onder de noemer Plastic Vrij Haringvliet, en is onderdeel van het Landelijke Schone Rivieren Netwerk. Er wordt  gekeken welke vervolgstappen hierin kunnen worden gezet. Daarin staan de volgende vragen op de agenda: waar moeten nog meer jutbakken rond het Haringvliet komen? Hoe kunnen we met elkaar voorkomen dat het afval in het water komt? Hoe kunnen we meten hoeveel plastic via het Haringvliet naar zee drijft? En is het mogelijk om een inzamelacties rondom het Haringvliet dit jaar te organiseren waarbij iedereen haar steentje bij kan dragen?

 

Het Haringvliet is de laatste plek waar het nog mogelijk is om het plastic beet te pakken voordat het naar zee drijft. Via de Haringvlietsluizen gaat 60% van het rivierwater uit Europa en Nederland richting de oceanen.

 

Op vrijdag 2 februari vond er een opruimactie plaats met de Hoofdingenieur Directeur Sieben Poel van Rijkswaterstaat West Nederland Zuid, directeur Fred Wouters van de Vogelbescherming, Wethouder Marja Roza van de gemeente Hellevoetsluis en projectleider Monique Banus van Staatsbosbeheer. De afvaltassen die de leerlingen van het Penta Collega hebben gemaakt zijn hier uitgetest met goed resultaat: de jutbak werd weer voller en het strand schoner!

 

Zelf een afvaltas maken van oude kleding: kijk op het filmpje.

Meer weten? Kijk op https://www.ivn.nl/haringvlietvrij