Wat te doen bij Storm en hoe voorkom je schade (TIPS)


Het KNMI voorspelt voor donderdagochtend storm met kans op zeer zware windstoten van 100 – 120 km/h. Code oranje is afgegeven.

Het weerinstitituut waarschuwt voor omvallende bomen en losse takken. Ga voorbereid op reis en houd rekening met langere reistijden. Volg weerberichten en waarschuwingen.

De hulpdiensten verwachten dat het druk wordt op de alarmcentrale van 1-1-2. Bel daarom alleen het alarmnummer als er gevaar dreigt.

 

Voorkomen

Je kunt zelf actie ondernemen om stormschade zoveel mogelijk te voorkomen.

  1. Zet losliggende tuin- of balkonspullen binnen, of zet ze vast. Let ook op bloembakken.
  2. Doe ramen en deuren goed dicht. Laat ze niet op de haak staan.
  3. Ga als het even kan niet de weg op.

Zelf oplossen

Vaak is het op de meldkamer van de hulpdiensten erg druk tijdens een storm met zware windstoten. Je kunt gelukkig veel zelf doen bij stormschade. Let wel altijd op je eigen veiligheid!

  1. Leg afgebroken takken, boompjes of omgewaaide verkeersborden zelf aan de kant van de weg, eventueel met hulp van een buurman/buurvrouw of omstanders.
  2. Sluit een gebroken of uitgewaaid raam zelf af met karton of afdekzijl.
  3. Komt er een boom op je auto terecht, of op die van de buurman? Zolang er geen verder gevaar is kun je het best wachten tot de storm gaat liggen, om daarna de schade op te nemen.

Wanneer bel je wèl 1-1-2?

Levensbedreigende situaties krijgen altijd voorrang bij de hulpdiensten. Er zijn stormschades die gevaar opleveren. Bel het alarmnummer in de volgende gevallen:

  1. Iemand heeft (ernstig) letsel door een omgevallen boom, een afgebroken tak of een omgewaaid verkeersbord.
  2. Een loshangende dakgoot hangt boven een in- of uitgang, of in de straat blijven dakpannen achter elkaar naar beneden komen, waardoor een gevaarlijke situatie ontstaat.
  3. Er is schade aan een elektrische leiding of installatie waardoor risico op elektrocutie ontstaat.

Volg de waarschuwingen

Verder adviseren we je alle verkeerswaarschuwingen en weersverwachtingen in de gaten te houden. Check regelmatig onze website www.rijnmondveilig.nl
Alvast hartelijk bedankt voor uw medewerking.