Restauratie erfgoed Tweede Wereldoorlog in vesting Hellevoetsluis


Afgelopen donderdag werd de gerestaureerde FLAK bedding op Bastion VII achter het gemeentehuis onthuld. Dit Flugzeug Abwehr Kanone, oftewel luchtafweergeschut, is gebouwd gedurende de Duitse bezetting. In de oorlogstijd stond hier een kanon opgesteld. De bedding maakte deel uit van de Atlantikwall die de Duitsers langs de kust van Europa hebben aangelegd.

De FLAK was in erg slechte staat en kon mede dankzij een subsidie van de Provincie Zuid-Holland gerestaureerd worden. De Provincie Zuid-Holland zet zich met een programma rond de erfgoedlijn Atlantikwall in, om dit erfgoed te behouden. De restauratie draagt bij aan een betere beleving van wat er tijdens de Tweede Werelddoorlog in en boven Hellevoetsluis heeft afgespeeld.

De Hellevoetse wethouder Margriet den Brok bedankte tijdens de onthulling met name Ard van Rijn en Bram Kap van de Stichting Verdedigingswerken. “Zij mogen  de trotse vaders van dit project genoemd worden. Dankzij hun initiatief en inzet is dit erfgoed gerestaureerd. “

De muren van de FLAK zijn opnieuw opgetrokken tot de originele hoogte en de observatiepost is voorzien van een nieuw betonnen dak. Het object is nu goed bereikbaar door een vaste betonnen trap. Op de gerestaureerde bedding staat een stalen silhouet van het oorspronkelijke luchtafweergeschut.

“Voor Hellevoetsluis is dit een volgende stap in de restauratie van de vesting, na het voltooien van de Front 1 en 2 steken we nu letterlijk de brug over naar de andere kant van de vesting. Deze Flak is een eerste aanzet in de realisatie van de verdere plannen zoals het Stadspark, ” aldus wethouder den Brok.

De FLAK zal deel uitmaken van de rondleidingen van Stichting Verdedigingswerken en vormt een verbinding tussen het militair erfgoed van het oostelijk en het westelijk deel van de vesting. In Hellevoetsluis bevinden zich ongeveer 50 van deze Atlantikwall bouwwerken die tussen 1940 en 1945 in en rond de vesting zijn gebouwd.