Nieuwjaarsspeech 2018 – burgemeester Milène Junius


 

Beste nieuwe en oude bewoners, bestuurders van dichtbij en wat verder weg, hulpverleners, ondernemers, vrijwilligers.

Lieve aanwezigen.

 

Als burgemeester van Hellevoetsluis heet ik u namens het College van harte welkom. Fijn dat u hier allemaal bent. Een bijzonder welkom aan de Oudenhoornaars. Onze nieuwe mede-inwoners sinds 1 januari. Hartverwarmend heeft u ons al welkom geheten bij u op het dorp vorige week. Ik hoop van harte dat deze eerste week in Hellevoetsluis u goed is bevallen! Langs deze weg kan ik u geruststellen dat mijn ambtsketen niet hoeft worden aangepast; er zitten al een twee hoornen op; een nieuwe en een oude hoorn.

Een bijzonder welkom ook aan de oud-leden van onze Economische Raad. Langs deze weg willen we jullie bedanken voor jullie jarenlange inzet en wensen we jullie veel succes in de regionale samenwerking voor onze bloeiende economie.

Ik zie ook een paar jonge gezichten! Dat is best bijzonder op een receptie als deze. En dat is niet zomaar; ik kom daar straks graag op terug.

 

Ik hoop voor u allen dat u fijne feestdagen heeft mogen meemaken, dichtbij degenen die u dierbaar zijn in het leven. En mochten er mensen zijn die u ontvallen zijn in het afgelopen jaar, dan hoop ik dat u uw dierbare herinneringen aan hem of haar hebt mogen koesteren bij het feest van het licht.

Ikzelf heb genoten van de sfeer die er tijdens de kerstdagen hangt met buurten die door inwoners feestelijk versierd waren, een feeëriek verlichte Vesting, vooral op Lichtjesavond. Cadeautjes voor de kinderen van de Voedselbank, zingen in Het Droogdok met onze ouderen. Een wensboom in de Vesting waarin inwoners zo’n 300 wensen hebben gehangen. Lieve, persoonlijke, hartverwarmende en sociale wensen waarvan het College een aantal in vervulling zal laten gaan! Dank aan de vele vrijwilligers die actief waren in deze dagen. Er heerst tijdens deze dagen veel warmte en genegenheid. Ik hoop dat we dat gevoel in 2018 lang vast kunnen houden met elkaar.

 

Eerst een persoonlijke noot: Afgelopen jaar heeft onze collega, wethouder Peter Hofman, wegens ziekte besloten zijn taken tijdelijk neer te leggen en zich volledig te richten op zijn herstel. Sinds eind september wordt hij op zeer kundige wijze vervangen door Marja Roza. Wij wensen Peter, en andere mensen die dat nodig hebben, heel veel beterschap.

 

Verleden jaar sprak ik vanaf deze plek de wens uit om de inwoners van Hellevoetsluis beter te leren kennen. Dat wilde ik doen door bij mensen thuis te gaan eten.

Samen aan tafel, tijdens maaltijden, ontstaan in een ontspannen sfeer de mooiste gesprekken. Langs deze weg wil ik iedereen bedanken die mij uitnodigde. Dank voor de vaak persoonlijke gesprekken, voor het lekkere eten en om jullie allemaal (en daarmee Hellevoetsluis) beter te leren kennen.

 

Het komend jaar wil ik de handen meer uit de mouwen steken: door een ‘stage in de stad’: bij Hellevoetse instellingen, bedrijven en verenigingen. Zo wil ik een goede kijk achter de schermen  krijgen. Ik hoop tijdens deze stages te ontdekken wat bij voorbeeld vrijwilligers in Hellevoetsluis bezighoudt bij hun vereniging of stichting.

Over hoe deze stages gaan plaatsvinden, hoort u binnenkort meer.

 

Als het nieuwe jaar begint, kijken we natuurlijk altijd even terug, naar datgene wat achter ons ligt. In het nieuws zagen we in 2017 oorlogen en aanslagen. Nouri, Eberhard en Anne. Een nieuw kabinet, panda’s, nepnieuws, bitcoins, Feyenoord en Oranje vrouwen. Zoals elk jaar wisselen verdriet en blijdschap elkaar af.

 

Ook in Hellevoetsluis is dat zo.

In deze stad, in deze straten en wijken en achter deze voordeuren, wonen Hellevoeters, die allemaal voor hun eigen keuzes staan. Die hulp kunnen geven of juist nodig hebben , die fijn willen wonen in een schone, veilige leefomgeving. Die iets willen ondernemen. Of iets willen beleven. Als gemeente dragen we daaraan bij, staan wij ten dienste van onze inwoners. Voor alle inwoners op Voorne gaan we dat samen doen: de drie ambtelijke organisaties van Brielle, Westvoorne en Hellevoetsluis worden één ambtelijke organisatie: een krachtiger organisatie waarmee we een groter spel kunnen spelen in de regio. Dat bereiden we in 2018 voor om per 1 januari 2019 te starten, want alleen ga je wellicht sneller, samen kom je verder.

 

‘Samen kom je verder’ geldt ook voor het nieuwe Cultuurhuis ‘Nieuwe Veste’, waar sinds een jaar het theater, de bibliotheek, de muziekschool en de streekomroep samenwerken aan een breed cultureel en educatief aanbod. Het is een plek waar je binnen kunt lopen voor het lenen van een boek, het bijwonen van een leuke voorstelling of gewoon voor het lezen van de krant met een kopje koffie.

Tijdens de opening is de eerste cultuurprijs uitgereikt aan de oud-directeur van theater Twee Hondjes: Johan Veenstra en kreeg deze meteen zijn naam: de Johan Veenstra cultuurprijs.

 

Als Hellevoeters zijn wij trots op onze rijke culturele en maritieme geschiedenis. We herdachten het afgelopen jaar de Tocht naar Chatham, die precies 350 jaar geleden onder leiding van Michiel de Ruyter vertrok vanuit Hellevoetsluis naar Chatham en daar de Engelsen versloeg.

 

Eens was Hellevoetsluis een belangrijke voorhaven van Rotterdam en dat bracht de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb met zijn vrouw en dochter hier om met ons een dagje te fietsen, rond te kijken en te lunchen op de Buffel. Kortom, om onze stad te beleven!

En dat deden ook de  maar liefst 120.000 bezoekers die voor de Vestingdagen naar Hellevoetsluis kwamen.  Wat een groot succes! Dankzij de inzet van velen.

 

We werken aan een sterke toekomst voor iedereen in Hellevoetsluis.

In 2017 zijn, samen met de ondernemers, de plannen uitgewerkt die het Winkelcentrum de Struytse Hoeck veiliger en vooral aantrekkelijker maken. De vijverpartij bij het winkelcentrum is al opgeknapt. De volgende stap is het verbeteren van de pleinen en entrees van het winkelcentrum met nieuwe tegels, Struytse boeketten en zitplekken.  Het wordt echt mooi, en heel belangrijk, het houdt ons winkelcentrum levendig en aantrekkelijk, voor zowel inwoners als bezoekers.

Het komend jaar bouwen we weer verder aan de stad met woningen en voorzieningen voor jong en oud , en ruimte voor bedrijvigheid.

Zoals nieuwe woningen bij de Veerhaven, de Nieuwe Vesting en Kanaal door Voorne.

En we zijn gestart met de werkzaamheden voor de aanleg van ons regionaal  mega-bedrijventerrein Kickersbloem 3. Dat is goed voor bedrijven die zich er willen vestigen.

 

Op het gebied rond de Sportlaan, het terrein van Vermaat en een deel van rubberfabriek Helvoet komen niet alleen woningen: de komende jaren komen hier ook een Integraal Kindcentrum en een mooi sportcomplex met zwembad.

 

We willen dat iedereen in Hellevoetsluis mee doet. Met de ‘Fijn je te zien’ campagne gaan we de strijd aan tegen eenzaamheid bij zowel jong als oud. Dat doen we door te laten zien waar er in Hellevoetsluis leuke activiteiten zijn, waar je –vaak gratis- aan kunt deelnemen, zodat mensen elkaar kunnen opzoeken en leren kennen.

 

Dit was slechts een kleine greep uit wat we met z’n allen in Hellevoetsluis het afgelopen jaar hebben gedaan. Met name dankzij de tomeloze inzet van de wethouders Margriet den Brok, Peter Hofman, Marja Roza, Hans van der Velde en Hans van Lith. En zeker ook dankzij een goed samenwerkende en constructieve gemeenteraad. En we blijven dat doen om het mooie van deze stad te behouden en waar mogelijk te verbeteren. En om deze veilig te houden met dank aan de politie, brandweer en ambulancezorg! Dank, mensen voor jullie inzet 365 dagen per jaar. En ook de jaarwisseling is weer goed verlopen! Dank!

 

Met 2018 zo krakend vers voor ons, richten we onze blik op de toekomst. Er is geen betere manier om in de toekomst te investeren, dan in de jeugd.

 

Het college heeft in 2017 besloten om in Hellevoetsluis een jeugdlintje uit te reiken onder de noemer Held van Hellevoet!

Het jeugdlintje is bedoeld als blijk van waardering voor jongeren tussen de 6 en 18 jaar die een bijzondere en buitengewone prestatie voor de Hellevoetse samenleving hebben geleverd. Vanavond zetten wij hen graag in het zonnetje en wij hopen dat ze een inspiratie voor velen zijn. Jong geleerd, is oud gedaan.

Veel mensen hebben aan onze oproep gehoor gegeven en verschillende jongeren aangedragen voor het jeugdlintje. Uit een zeer divers aanbod hebben we een selectie gemaakt. We vonden dat heel erg moeilijk, want de inzendingen waren stuk voor stuk kanjers. Toch is het gelukt om drie Helden van Hellevoet te selecteren. Ik wil ze graag naar voren roepen: Jelle van den Bos, Frank Moerland en Mikai van der Stelt.

 

Graag een applaus voor deze Helden van Hellevoet 2017

 

Tot slot lieve mensen. Wil ik u graag uitnodigen het glas met mij te heffen.

2018 gaat een interessant jaar te worden. Zo staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Op 21 maart kiezen de Hellevoeters, inclusief de Oudenhoornaars, een nieuwe Hellevoetse gemeenteraad. Dit kunt u maar eens in de vier jaar doen. De verkiezingen zijn daarom een hoogtepunt voor het lokaal bestuur, zoals wij graag zeggen: de eerste overheid. Het stemadvies van de burgemeester is daarom ook; gaat u vooral stemmen!

Ik wens u allen een mooi jaar met vele persoonlijke en professionele hoogtepunten. Laten we ons glas heffen. Op jeugd, gezondheid, de toekomst en op vele, mooie momenten met elkaar! Proost!