Burgemeester Junius reikt de eerste jeugdlintjes uit tijdens nieuwjaarsreceptie


Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Hellevoetsluis reikte burgemeester Junius voor het eerst het Hellevoetse jeugdlintje uit. Het college van B&W heeft besloten om in Hellevoetsluis voortaan een jeugdlintje uit te reiken onder de noemer Held van Hellevoet! Het jeugdlintje is bedoeld als blijk van waardering voor kinderen en jongeren tussen de 6 en 18 jaar die een buitengewone prestatie hebben geleverd. Drie Hellevoetse jongeren ontvingen tijdens de nieuwjaarsreceptie het jeugdlintje 2017.

 

Jelle van den Bos

Jelle is 17 jaar en al jaren bijzonder actief voor zijn buurt. Hij wil de bewoners in de wijk Ravense Hoek bereiken en motiveren om met elkaar activiteiten te organiseren. Hij maakt daarbij veel gebruik van  social media zoals facebook. Zijn facebook pagina ‘inwoners van de Ravense hoek’ is een goed voorbeeld voor hoe sociale media kan werken in een wijk. En in dit geval dus opgezet door een jonge inwoner.

 

Jelle houdt van ondernemen en dingen organiseren. Het begon bij de Nextdoor app, een app die buurtbewoners samenbrengt bij eventuele problemen, vragen, of voor tweedehands spulletjes. 

Hij organiseert de drukbezochte zomermarkt en het Halloween feest in het Ravense Park. En dan zet hij zich ook nog in voor de promotie van onze mooie stad, hij maakt met zijn drone filmpjes en foto’s van Hellevoetsluis.

 

Burgemeester Junius omschreef Jelle als een ondernemer in hart en nieren: “Maar je doel is niet om geld te verdienen, maar om Hellevoetsluis een stukje mooier te maken. En daarvoor willen wij jou graag belonen met het Hellevoetse jeugdlintje.”

 

Frank Moerland

Frank komt vanaf zijn 13e bij korenmolen “De Hoop”. Hij is sinds zijn 16e molenaar in opleiding. Één keer in de week komt Frank mee helpen de molen te draaien. Hij zet de molen op de wind, legt de zeilen voor, legt bezoekers uit hoe molens werken (ook in het Duits en Engels), zet koffie voor de molenaars, ruimt de molen op en wast af. Wanneer school het toelaat, komt hij op de woensdagmiddag mee draaien. Tijdens bijzondere dagen als het Nationale molen weekend, de VPR Molendag, Open monumentendag en Vestingdagen is Frank ook aanwezig op de molen. Frank houdt tevens de molen website en facebook pagina bij.

 
Burgemeester Junius: “Frank, je wordt een aanwinst in molenland genoemd. Een jeugdig iemand die het oude ambacht van molenaar wil overnemen. We zijn als stad heel trots op onze molen en iedereen die dit erfgoed in stand houdt. Namens het College wil ik je hierbij het jeugdlintje uitreiken.”

 

Mikai van der Stelt

Mikai is 9 jaar en zit in groep 6. Zijn moeder, Elisah van de Stelt, ging op zoek naar mogelijkheden om hem aan het lezen te krijgen. Ze las over de Kinderzwerfboeken stichting en werd ambassadeur om Mikai in aanraking te laten komen met boeken. Al gauw bleek hij zelf inderdaad te gaan lezen en werd hij zo enthousiast dat hij wilde helpen bij het uitdelen van Kinderzwerfboeken. Hij begon zelf ook na te denken hoe mensen geïnformeerd zouden kunnen worden over het bestaan van Kinderzwerfboek en heeft toen het plan bedacht om een kist met boeken door Hellevoetsluis te laten zwerven. Zo kwam Kinderzwerfboek op de kaart in Hellevoetsluis en zijn er meer mensen een Kinderzwerfboekstation gestart zodat nog meer kinderen boeken kunnen lezen maar ook hun gelezen boeken weer zelf kunnen laten zwerven.

Mikai heeft geholpen om de boeken die schoolbibliotheken in Hellevoetsluis wegdeden en de boekendonaties vanuit rommelmarkten uit te zoeken, te stickeren en weer te laten zwerven. Hij is nog lang niet klaar, hij heeft al mooie plannen voor 2018.

 

Burgemeester Junius: “Mikai, jij bent iemand die van je zwakte je kracht hebt gemaakt. Heel knap!

Het College van B&W van Hellevoetsluis vindt dat jij hiervoor een jeugdlintje verdiend hebt!”