Kunstwedstrijd voor creatieve Hellevoeters 1


Kijk eens naar de spiegel van de Royal Charles!
Kunstwedstrijd voor creatieve Hellevoeters
Komende zomer is het 350 jaar geleden dat het Engelse Vlaggenschip de Royal Charles bij de Slag om Chatham door Michiel de Ruyter is veroverd en de haven van Hellevoetsluis werd binnengebracht. In de periode 24 juni tot en met 2 juli zal daar uitvoerig bij stilgestaan worden in Hellevoetsluis. Eén van de activiteiten is een kunstwerk wedstrijd rondom de Royal Charles met als thema ‘(De spiegel van) de Royal Charles’.
Creatief Hellevoetsluis (en omgeving) wordt van harte uitgenodigd om een kunstwerk te maken met een materiaal naar keuze. De inspiratiebron daarbij is de spiegel van de Royal Charles. Een spiegel is de platte achterkant van een boot of een schip. De spiegel van een spiegelschip is vaak beschilderd en versierd met een wapenschild. Erachter bevinden zich meestal het kapiteinsvertrek en de gastenvertrekken. Ook de Royal Charles had zo’n prachtig stuk beeldsnijwerk.
Prijzen
De werken zullen tentoongesteld worden in het bezoekerscentrum de Veste en / of het gemeentehuis van Hellevoetsluis. Voor de drie beste werken zijn mooie prijzen beschikbaar. De mooiste tien ontvangen een toegangskaart voor het Rijksmuseum om daar de echte spiegel van de Royal Charles te bewonderen.

Oorlogsbuit

De Royal Charles was een oorlogsbuit van admiraal Michiel de Ruyter. In 1667 voer een vloot onder zijn bevel naar Engeland op de befaamde Tocht naar Chatham. Het doelwit was de Engelse vloot die daar in het dok lag. Bij Chatham werden 13 Engelse schepen vernietigd. De Engelse oorlogsschepen Royal Charles en HMS Unity gingen als trofee mee terug naar de Republiek. De Royal Charles heeft nog enkele jaren in Hellevoetsluis gelegen. Daarna werd het schip ontmanteld. De prachtige spiegel van het schip (de achtersteven) is bewaard gebleven en nog altijd te zien in het Rijksmuseum.
Chathamweek in Hellevoetsluis
In de week van 24 juni tot en met 2 juli staan er leuke activiteiten gepland in de Vesting rondom het thema Chatham. Zo zullen er in deze periode shantykoren zingen, is het plan om de film over Michiel de Ruijter op een groot doek in de buitenlucht te tonen en kunt u lezingen bijwonen.
Wilt u deelnemen aan de wedstrijd of heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Bert van den Houten van de gemeente Hellevoetsluis via b.houten@hellevoetsluis.nl


Een gedachte over “Kunstwedstrijd voor creatieve Hellevoeters

  • Joke Nip

    Kan ik nog meedoen met de wedstrijd? Mijn naam is Joke Nip. Tel nr 0181 400411.

Reacties zijn gesloten.