Uitgereikte certificaten voor omgaan met meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling


Dinsdag 7 maart reikte wethouder Hans van der Velde de certificaten uit aan de deelnemers van de training ‘Omgaan met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling voor vrijwilligersorganisaties’. In drie avonden volgden de 13 enthousiaste vrijwilligers een speciale training over hoe zij kunnen handelen bij huiselijk geweld en kindermishandeling. De deelnemers waren onder andere vrijwilligers van Careyn de Rozenhoek, Stichting Zijweg, SBO, Samen Spelen, Vluchtelingenwerk, stichting Turkse vrouwencommissie, Scouting Hellevoetsluis en de scholingswinkel Albeda college.

 

De training was georganiseerd door het Centrum voor Vrijwilligerswerk, Wouw Trainingen en de gemeente Hellevoetsluis. Met maar weinig kennis over het onderwerp gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over de signalen van huiselijk geweld en wat ze ermee kunnen doen. Maar ook vragen als: Hoe objectief ben ik eigenlijk? en Hoe ga ik met de persoon in kwestie in gesprek? Wethouder Hans van de Velde is blij met het enthousiasme tijdens de training: “Hoe meer mensen van de meldcode weten hoe beter. Daarom is tijdens de training ook besproken hoe zij deze kennis kunnen delen binnen hun eigen verenging of stichting. Nu is het aan deze verenigingen om dit in praktijk te brengen.”

 

Onderbuikgevoel klopt vaak

Een mishandeld kind of oudere heeft maar één persoon nodig om voor hem of haar de cirkel van geweld te doorbreken. In actie komen bij een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld is voor het slachtoffer erg belangrijk. Inwoners, scholen, kinderdagverblijven en zelfs verenigingen kunnen hierin een rol spelen. Juist de zorgvuldigheid in het proces rondom een melding van huiselijk geweld of kindermishandeling is erg belangrijk, niet alles is immers wat het lijkt. Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond is het advies en meldpunt voor huislijk geweld en kindermishandeling. Veel mensen vinden het lastig om met Veilig Thuis te bellen. Maar u kunt ook bellen voor advies en met vragen naar Veilig Thuis. Bel hiervoor gratis (anoniem) naar 0800-2000. Kijk voor meer informatie ook eens op www.veiligthuisrr.nl.