Opfriscursus verkeer voor ouderen


Op vrijdag 18 november is door Veilig Verkeer Nederland in samenwerking met BOVAG en ANWB een opfriscursus voor ouderen verzorgd. Dit project heette voorheen BROEM, maar is nu omgedoopt tot ‘opfriscursus verkeer voor ouderen’.

Waarnemen, interpreteren en snel reageren is noodzakelijk om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen. De kennis over de regels en de behendigheid/beweeglijkheid wordt met het toenemen van de leeftijd minder. Deze doelgroep heeft vaak al lang geleden het rijbewijs gehaald. Sindsdien is er ook nog eens veel veranderd in het verkeer. Zo zijn er nieuwe verkeersregels en verkeersborden gekomen.

opfriscursus-verkeer-voor-ouderen-1

Doel van de opfriscursus

De opfriscursus werd geopend door wethouder van Lith en had als doel het verbeteren van de verkeersveiligheid en –vaardigheid. Dit gebeurde door ouderen  te toetsen op de kennis en rijvaardigheid en hen vrijblijvend te adviseren over de rijkwaliteit.

Inhoud van de opfriscursus

De ouderen zijn tijdens de opfriscursus verdeeld in drie groepen. In totaal hebben 30 ouderen de opfriscursus gevolgd waarbij elke groep werd begeleid door een gastvrouw/gastheer. De cursus bestond uit twee delen. Het theoriegedeelte om de kennis op te frissen en het praktijkgedeelte waarbij de deelnemers deskundig advies kregen over hun rijstijl door de ritbegeleider.

opfriscursus-verkeer-voor-ouderen-2